0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

Bismarck een legendarisch slagschip

Bismarck een legendarisch slagschip

Wat hebben de Titanic en Bismarck met elkaar gemeen? Beide hebben iets mysterieus en legendarisch, door het feit dat ze in hun tijd de grootste en machtigste schepen ter wereld waren en onzinkbaar en onverslaanbaar werden geacht en toch ... zonken ze tijdens hun eerste vaart. Daarbij werden beide in de jaren 80 van de vorige eeuw ontdekt door dr. Robert Ballard. Ter gelegenheid van de release van een nieuwe bouwdoos vertellen wij je in deze blog het verhaal van de Bismarck.

Wat maakt de Bismarck een legende?

De Bismarck was ten tijde van haar te water lating in 1939 het grootste en machtigste slagschip ter wereld. Het schip werd op 18 mei 1941 op een eerste (en laatste) missie gestuurd met als doel om de bevoorradingsroutes naar Engeland af te snijden door zoveel mogelijk koopvaardijschepen tot zinken te brengen. Engeland kreeg hier lucht van en stuurde hun meest krachtige slagschip de HMS Hood er op af met het doel om de Bismarck te onderscheppen. Ze troffen de Bismarck op 24 mei 1941 en kwamen in een vuurgevecht terecht. Hierbij werd de HMS Hood fataal getroffen en zonk binnen enkele minuten. Van de 1418 opvarenden overleefde er slechts 3. Hiermee was de naam van de Bismarck gevestigd!

Ondanks het feit dat de Bismarck dit vuurgevecht had gewonnen had zij wel zware averij opgelopen en voer zij met aangepaste snelheid richting Frankrijk. Door allerlei miscommunicatie en een camouflage techniek van de Bismarck bleek het schip 2 dagen lang onvindbaar voor de Britten en leek de Bismarck te kunnen ontsnappen. De positie van de Bismarck werd ontdekt door een onderschept radiobericht, de Bismarck was toen al ver gevorderd in de richting van Brest. Op 26 mei 1941 ontdekte een verkenningsvliegtuig de Bismarck, alleen het vliegdekschp Ark Royal was dicht genoeg in de buurt om nog iets uit te kunnen richten. De op het vliegdekschip gestationeerde Swordfish vliegtuigen ondernamen vluchten richting de Bismarck, hun aanvallen berokkende de Bismarck aanvankelijk weinig averij, totdat een torpedo het roer van de Bismarck trof waardoor het schip praktisch onbestuurbaar werd.

Om de Bismarck nog enigszins bestuurbaar te houden moest de boeg in de wind worden gelegd hierdoor voer de Bismarck in noord-westelijke richting, hetgeen betekende dat de Bismarck recht op de Britten afvoer. Steeds meer schepen voeren in de richting van de Bismarck en op 27 mei 1941 begon het eindgevecht. Hierbij betrokken waren onder andere de HMS King George V en de HMS Rodney, deze alliantie loste het fatale schot waardoor het schip zinkende was.

Over het zinken van het schip bestaan verschillende theorieën. Zo beweerde de Duitsers dat ze na het oplopen van de averij het schip verder tot zinken hebben gebracht door het bewust openzetten van de afsluiters, terwijl de Britten beweerden dat zij het schip tot zinken aan toe hadden beschadigd.

Het onverslaanbaar geachte slagschip de Bismarck zonk op 27 mei 1941, slechts 118 opvarende van de 2209 opvarenden werden gered. Het wrak van het schip werd op 8 juni 1989 gevonden door diepzeeonderzoeker Dr. Robert Ballard die 4 jaar eerder ook het wrak van de Titanic had gevonden.

 


Bismarck als modelbouwdoos

Dat de Bismarck een legendarische klank heeft blijkt ook uit het feit dat Revell inmiddels zijn 4e modelbouwdoos van de Bismarck heeft uitgebracht. Hierdoor is de Bismarck verkrijgbaar in een model-set uitvoering (1:1200), een 1:700 uitvoering, een 1:350 uitvoering en een limited platinum edition. In deze laatste uitvoering wordt het model geleverd inclusief photo-etched onderdelen, een dek met houtstructuur en metalen buisjes voor de kannonen. Aan jou de keuze welk model het beste bij jouw budget en ervaring als modelbouwer past.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Portecenter.nl 9 van 10 beoordeeld door 1494 reviews op Trustpilot.nl
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    5 Procent KORTING met Kortingscode: Nieuwjaar2018 Verbergen