0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

Bouwen van een UGears model

Bouwen van een UGears model

Is het bouwen van een Ugears model echt zo eenvoudig als ze doen geloven? Je zou het model namelijk eenvoudig kunnen bouwen zonder gereedschap. Wij namen de proef op de som!

Het begin

Wij beginnen met het uitpakken van de verpakking. Het eerste wat opvalt is dat wij in ons gekozen model (Pneumatic Engine) "slechts" twee multiplex plankjes vol met onderdelen, een handleiding en een voorraad (door ons zogenoemde) saté prikkers, genoeg voor een buurt barbecue, aantreffen. De handleiding doorbladerend en het aantal onderdelen overziend zijn wij vol goede moed dat dit model zelfs ons, als beginnend hout modelbouwer, zou moeten kunnen lukken.


De handleiding

De handleiding is voorzien van prachtige kleurenafbeelding waarin de bouw van het model stap voor stap wordt uitgelegd. De handleiding ziet er keurig verzorgd en zeker nog niet te lastig uit. In slechts 20 pagina's worden onze twee plankjes en de berg saté prikkers omgetoverd tot een echt werkend model!

Vol goede moed beginnen wij op pagina 2 te lezen, niets aan de hand, iets over dat je het beste de onderdelen op basis van de bouwinstructies uit het frame kan drukken ... klinkt logisch. Op naar pagina 3 ... oeps ... wat nu? Deze bladzijde staat vol met icoontjes die je tijdens het bouwen tegen kan komen. Tussen deze icoontjes treffen wij er een 3-tal aan die verdacht veel op gereedschap lijken: waxinelichtje (of in ieder geval kaarsvet), een knutselmes en schuurpapier. Die claim van "geen gereedschap nodig" kan dus al meteen de prullenbak in!


Het bouwen

Gelukkig hebben wij het benodigde "gereedschap" in huis en slaan wij de bladzijde, nog steeds vol goede moed, om. Vanaf pagina 4 begint het bouwen, de plaatjes zijn duidelijk en zonder noemenswaardige problemen en zonder gereedschap wordt de fundering van ons model binnen afzienbare tijd gelegd. Dan beginnen we met het werkende deel van het model, dit blijkt opeens andere koek!

Hier blijkt dat de saté prikkers toch niet worden gebruikt voor de barbecue, maar als middel om de onderdelen aan elkaar te verbinden. Dit blijkt best een lastige opgave. Het plaatsen van de prikkers in de gaatjes gaat niet altijd even soepel waardoor er weleens eentje breekt, dit was blijkbaar voorzien want aan het eind blijk je er nog genoeg over te hebben om samen met de buren toch nog een gezellige barbecue met genoeg sjasliek sticks voor één ieder te kunnen houden. Maar het meest vervelende is dat die prikkers venijnig scherp zijn met als resultaat dat met name de duim nu onder de gaatjes zit, terwijl in de handleiding niet stond dat die prikkers daar in moesten. Maar goed dit laatste wijt ik dan maar aan mijn eigen onervarenheid.


Het resultaat

De bouw verloopt verder voorspoedig, ook al leiden wat domme (niet goed lezen) foutjes, onderweg voor het moeten uithalen en opnieuw insteken van de prikkers, tot enige vertraging. Maar na ruim 2 uur zijn de 2 plankjes met onderdelen en de prikkers daadwerkelijk omgetoverd tot het model op de verpakking. Dan begint het grote puzzelen om het model echt werkend te krijgen. Hiervoor zijn door deze onervaren (hout) modelbouwer nog enige onderdelen nagekeken, nog eens nagekeken en nog eens nagekeken. Toen bleek dat een essentiële prikker gebroken was en na deze te hebben vervangen bleek het model te werken! Dat is toch een euforie momentje.

Al met al hebben wij ons prima vermaakt met het bouwen van het model en het resultaat is echt zoals de afbeelding het doet beloven. De Ugears modellen zijn niet alleen leuk voor beginners, maar wij weten zeker dat ook meer gevorderde (hout) modelbouwers plezier zullen beleven aan deze modellen, al was het alleen maar vanwege de uitdaging om het model echt werkend te krijgen!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Portecenter.nl 9 van 10 beoordeeld door 1494 reviews op Trustpilot.nl
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »