0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

Indian Summer meer dan een Schilderen op Nummer pakket!

Indian Summer meer dan een Schilderen op Nummer pakket!

Indian Summer is één van de populaire Schilderen op Nummer afbeeldingen van Schipper. Maar wat is Indian Summer nu precies? Je leest het in onze nieuwste blog!

Inleiding

Indian Summer is de periode van begin september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. Weliswaar daalt in deze tijd van het jaar de gemiddelde middagtemperatuur van ongeveer 20 graden naar 9 graden, maar er zijn ook regelmatig periodes die volledig aan de zomer doen denken.


De metreologische verklaring

Meteorologisch is het zomerse najaarsweer goed verklaarbaar. In deze tijd van het jaar vormt zich vaak een hogedrukgebied boven Midden-Europa. Boven West-Europa waait de wind daardoor uit zuidelijke richtingen, waarmee warme lucht uit het gebied van de Middellandse Zee wordt aangevoerd. Bovendien ontstaan boven de Atlantische Oceaan actieve depressies waarin de luchtdruk heel laag kan worden omdat de tegenstellingen in temperatuur tussen het noordpoolgebied en de tropen in het najaar groter worden. Boven de oceaan is de luchtdruk dan lager dan boven Midden-Europa waardoor de zuidelijke wind boven West-Europa toeneemt en de aanvoer van warme lucht nog sterker wordt.


Onder zulke omstandigheden kan de temperatuur in september en oktober nog oplopen tot waarden tussen 20 en 25 graden. In november, als de zon al niet meer zoveel kracht heeft, wordt het dan 15 tot 20 graden.


Indian Summer een juiste term?

Mooi nu wij weten wat het is, dan ontstaat de vraag of Indian Summer wel een juiste aanduiding is voor dit verschijnsel. Ik ga je direct teleurstellen. Want Indian Summer bestaat niet in Europa! Het is een verschijnsel dat zich voor doet in het zuidoosten van Canada en het noordoosten van de VS. De overlevering wil dat de term zou zijn ontstaan ten tijde van de pioniers (bezetters). Wanneer de koude aanbrak en ze geen vrees moesten hebben van de indianen, die dan geen aanvallen meer uitvoerden. Dan kwam er toch plots een warmere periode en besloten de indianen nog een keer uit te rijden tegen de bezetters.


Een misvatting is dat de term telkens kan worden gebruikt wanneer het mooi weer is tijdens de herfst. Eigenlijk doet de Indian Summer zich alleen voor op het einde van de maand november ( tussen de 15e en de 30e).


Het verschijnsel ontstaat als gevolg van de ontwikkeling van een hogedrukgebied die zorgt voor standvastig weer. Tijdens de nacht, als gevolg van zijn duur , is er een belangrijke afkoeling die vaak verantwoordelijk is voor nachtvorst , vergezeld met nevel of mist. Overdag is de zonneschijn voldoende om aangename temperaturen te bereiken.


In Europa is het mechanisme van het mooie weer niet hetzelfde. Het zijn luchtstromingen uit het zuidwesten die zachte lucht aanvoeren en aldus verantwoordelijk zijn voor de aangename nachten en dagen. In onze streken spreekt men dan van nazomer of oudewijvenzomer. Deze periodes van mooi weer doen zich meestal voor tijdens de maand oktober of november, nadat we reeds kennis maakten met het herfstweer.


Dus geen Indian Summer? Oudewijvenzomer dan?

De eerste vraag die rijst is of Oudewijvenzomer wel een politiek correct woord is? Tot ver in de achttiende eeuw was wijf in het Nederlands het gewone, neutrale woord voor ‘vrouw’, maar in de negentiende eeuw veranderde dat en tegenwoordig kun je het absoluut niet meer maken om een vrouw een wijf te noemen.


En oude wijven? Die bestaan al helemaal niet meer. De moderne westerse mens blijft, tenminste dat wil wij ons zelf graag doen geloven, tot ver voorbij de pensioengerechtigde leeftijd fit, sportief, dynamisch, ondernemend en reislustig.


Dus geen oude wijven meer, maar wél de oudewijvenzomer. In de volksmond gebruikt men dit fraaie woord kortweg voor "mooie nazomer", maar de Grote Van Dale geeft een uitgebreidere, meer gedetailleerde omschrijving, namelijk "nazomer (sept, okt) met mooi hogedrukweer waarin de tuin- en veldspin draden spinnen die door de lucht zweven en in het gezicht voelbaar zijn". Over de herkomst van deze naam lezen we op de website van het KNMI: "Volgens oude gezegden mag alleen warmte rond 8 november zo worden genoemd, maar volgens klimatologen gaat het om warme dagen tussen 17 en 25 september. Oorspronkelijk komt het begrip uit de Noordse of Germaanse mythologie, waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden afgebeeld. Ze beeldden daarmee de menselijke levensdraden uit. De term oudewijven is waarschijnlijk terug te voeren op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later werd het toegeschreven aan oude breiende vrouwen en aan veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen."


Oudewijvenzomer komt overigens in minstens twee andere talen voor: de Duitsers kennen het als Altweibersommer en de Engelsen als Old Wives’ Summer.


Epiloog

Hoe correct de term die we gebruiken ook is, is eigenlijk minder van belang, het is vooral de bedoeling om aan te geven dat er een warmere periode voorkomt, die zomers aandoet, terwijl we eigenlijk al in de herfst zijn.


Dus Indian Summer, Oudewijvenzomer of gewoon nazomer van ons mag het zonnetje gewoon flink blijven stralen en genieten wij tijdens onze boswandelingen van spectaculaire herfstkleuren. Die overigens ontstaan doordat de eerste nachtvorst de bomen het sein geeft de voedseltoevoer naar hun bladeren te stoppen. Daarover misschien een volgende keer meer ;-)


Oh ja, heb je interesse in de Indian Summer?
Ga dan naar : http://www.portecenter.nl/nl/schipper-indian-summer.html


Bronnen: wikipedia.nl, meteo.be, nrc.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Portecenter.nl 9 van 10 beoordeeld door 1494 reviews op Trustpilot.nl
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »