0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

Kubb, het leukste spel voor buiten!

Kubb, het leukste spel voor buiten!

Kubb een leuk buitenspel uit Zweden! Volgens de legendes speelden de vikingen al eeuwen geleden een voorloper van het spel. Of dat echt waar is, is onbekend. Wat wij wel weten is dat wij nu van dit geweldige spel mogen genieten. Lees deze blog en kom alles over kubb te weten!

De geschiedenis van Kubb

Het verhaal gaat dat dit spel al in de middeleeuwen op het Zweedse eiland Gotland werd gespeeld, bij het verzamelen van het brandhout. Maar er zijn geen bewijzen voor gevonden, dus wellicht is dit meer een geromantiseerd commercieel verhaal dan dat het echt waar is. In de jaren 90 werden de eerste spellen geproduceerd voor de commercie en werd het kubben snel populair. Sinds 1995 wordt er jaarlijks een WK georganiseerd op Gotland.


De materialen

Als je een kubb spel koopt dan krijg je een imposante inhoud die volledig van hout is gemaakt. Uiteraard bepaald de houtsoort hoe duurzaam het spel is. Hierbij is grenen de budget variant en hardhout de meest duurzame variant. In de verpakking vind je: 1 koning, 10 kubbs, 6 werpstokken en 6 stokjes om het veld te markeren.


Doel van het spel

Het doel van kubb is om als eerste de koning, die in het midden van het speelveld staat opgesteld om te gooien. Als je dat meteen vanaf het begin mocht doen dan was het wellicht eenvoudig, maar helaas dat mag niet. Je moet eerst de 5 kubbs van de tegenstander omver kegelen.


Spelregels van Kubb

Je speelt kubb met twee teams ieder bestaande uit 1 tot 6 spelers. De spelers gooien om de beurt de 6 werpstokjes en proberen daarmee de kubbs van de tegenstander om te gooien. Lukt dit dan worden deze kubbs (nu veldkubbs genaamd) door de tegenstander in jouw speelveld worden gegooid. Zij moeten nu dus meer kubbs omgooien. Echter door ze strategisch te gooien kan het soms voorkomen dat je in 1 worp 2 kubbs kan omgooien. Hierdoor kunnen de kansen dus weer eenvoudig keren. Zodra alle kubbs van een team zijn omgegooid en dus in het speelveld van de tegenstander zijn beland, mag er een poging worden gewaagd om de koning om te gooien. Lukt dit dan is dit team de winnaar. Om het geheel nog lastiger te maken mag er alleen onderhands worden gegooid, zeker in het begin vergt dit de nodige inspanning om hier handig in te worden.


Wij begrijpen dat je na deze blog enthousiast bent geworden en kubb zelf eens wil proberen. Uiteraard ben je dan bij Portecenter aan het juiste adres, want de ontspannendste webshop van Nederland en België bied je alles voor een heerlijk dagje buiten! Dus ook een uitgebreid assortiment kubb spellen!

Reacties

 1. Portecenter Portecenter

  Wij hebben in ieder geval de volgende varianten gevonden:

  • Om het spel gemakkelijker te maken, bijv. voor kinderen of minder geoefende spelers, kan het speelveld worden ingekort. Aan de andere kant wordt er ook wel eens op een speelveld van 10 meter gespeeld.

  • Als kinderen kubb spelen of als je kubb speelt, maar niet zo'n groot grasveld tot je beschikking hebt, kun je ervoor kiezen om te spelen met een kubbset met kleinere dan de in deze spelregels aangegeven maten.

  • Als bijv. een volwassene tegen een kind speelt, kan de koning dichter bij het kind gezet worden of kun je het kind toestaan de werpstokken een aantal meter voor de eigen basislijn vandaan te gooien. Of je geeft de volwassene minder werpstokken per beurt.

  • Je kunt gegooide kubbs ook direct overeind zetten. Als een volgende gegooide kubb een al staande veldkubb raakt, wordt van beide kubbs een torentje gemaakt. Zo kunnen de kubbs gemakkelijker met meerdere tegelijk omgegooid worden. Eventueel kun je een limiet instellen, dat torentjes maximaal 3 kubbs hoog mogen worden.

  • Je kunt het spel aanzienlijk versnellen door eenmaal omgegooide veldkubbs uit het spel te nemen en de rest van het spel niet meer mee te laten doen. Zo zijn er steeds minder kubbs in het spel.

  • Je kunt doen dat als het ene team op de koning mag gooien en mist, het andere team dan direct ook een keer op de koning mag gooien vanaf de eigen basislijn en zo vanuit haast geslagen positie alsnog kan winnen.

 2. Frank Frank

  Zijn er meerdere spelregels ergens te verkrijgen buiten de originele? Er zijn veel varianten schijnt?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Portecenter.nl 9 van 10 beoordeeld door 1494 reviews op Trustpilot.nl
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »